Quantcast
Channel: Valokuvaus - ePressi
Viewing all 1202 articles
Browse latest View live

“Pelimuseo on ihana ja nostalgiaa täynnä!” - Suomen pelimuseosta Vuoden pelikasvattaja!

$
0
0

Suomen pelimuseo Vapriikissa on valittu Vuoden pelikasvattajaksi Pelikasvattajien verkoston järjestämässä avoimessa yleisöäänestyksessä. Vuoden pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai toiminnalle joka on edistänyt positiivista pelikulttuuria kuluneen vuoden aikana.

Tammikuussa 2017 Vapriikissa Tampereella avattu Suomen pelimuseo on ensimmäinen peleille ja pelaamiselle omistettu museo Suomessa. Museon näyttelyt avaavat koskettavalla tavalla pelaamista eri vuosikymmenillä ja vaihtuvat pelinäyttelyt luovat erinomaisen pohjan pelikasvatukselle nyt ja tulevaisuudessa.

Suomen pelimuseota äänestäneiden palautteessa pelimuseota kuvailtiin “helposti lähestyttäväksi, hienoksi, toiminnalliseksi ja nostalgiseksi” paikaksi, jossa voi “oikeasti pelata eikä vain ihailla kuoria!”

Vuoden pelikasvattajan kunnianosoitus luovutetaan Suomen pelimuseolle tänään lauantaina GameXpo-tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa kello 14:30.

Vuoden pelikasvattaja -kunniaosoitus jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Aiemmat voittajat ovat olleet Yleisradio (2014), 100k eSports (2015) ja pelikasvatustyön veteraani Jussi "Kaapo" Kosonen (2016)

Tietoa voittajasta

Suomen pelimuseo esittelee monipuolisesti suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja kehittyi vuosien saatossa. Digitaalisten pelien lisäksi museo kertoo myös lauta-­ ja roolipeleistä. Myös radioroolipeli Lohikäärmepuulle on varattu oma paikkansa.

Pelit ja elämykset ovat tärkeä osa Suomen pelimuseota. Kävijät pääsevät kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museosta löytyy esimerkiksi pelihalli, jossa on kokeiltavana peliautomaatteja 1970­-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.

Pelimuseo on myös kohtaamispaikka, jossa pelialan menneisyys ja nykyisyys voivat lyödä kättä. Se tarjoaa tilat seminaareille, pelimaratoneille, erilaisille harrastajakokoontumisille, elektroniselle urheilulle ja vaikkapa game jameille. Se on paikka, johon kaikkien peleistä kiinnostuneiden on helppo tulla ja jonka ilmapiiri ruokkii myös uusien peli-­ideoiden synnyttämistä.

Suomen pelimuseo on Tampereen kaupungin, Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojekti. Suomen pelimuseota ovat rahoittaneet sekä Tampereen kaupungin museopalvelut että Avoin Tampere ­-ohjelma. Suomen pelimuseo järjesti vuoden 2015 aikana joukkorahoituskampanjan, jonka kautta kaikki halukkaat pääsivät tukemaan pelimuseon syntyä. Kampanjassa museota tuki yli 1100 mesenaattia ja rahaa saatiin kerättyä lähes 86 000 euroa. ­­­

Pelikasvattajien verkosto

Pelikasvattajien verkosto on valtakunnallinen asiantuntija- ja ammattilaisverkosto (erityisesti lasten ja nuorten digitaalisen) pelaamisen parissa toimiville. Verkosto pyrkii edistämään myönteistä ja vastuullista pelikulttuuria ja siitä käytävää julkista keskustelua, sekä ehkäisemään pelaamisesta syntyviä haittoja.

Verkosto reagoi yhteiskunnallisiin asioihin ja mediassa esille nousseisiin pelaamiseen liittyviin teemoihin. Verkosto pyrkii myös yhtenäistämään pelaamiseen liittyvää käsitteistöä, jotta kaikki ymmärtäisivät pelaamiseen liittyvät käsitteet samalla tavalla.

Verkosto pyrkii aktivoimaan lapsia ja nuoria jakamaan pelikokemustaan läheistensä kanssa ja kasvattajia osallistumaan pelaamiseen lasten ja nuorten kanssa.

Verkosto on avoin kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille ja se luo uusia yhteistyökuvioita ja levittää toimintaa, tietoa, pelejä ja aineistoja kansallisesti.

Verkoston näkyvin vuosittainen tapahtuma on marraskuussa vietettävä Peliviikko (#peliviikko).

www.pelikasvatus.fi
www.peliviikko.fi

Lisätietoja

Tommi Tossavainen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
GSM 045 310 1412
tommi.tossavainen@kavi.fi


Ympäristöön, muotoiluun ja digitalisaatioon sekä hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvä huippuosaaminen nyt verkosta! - LADEC julkaisi kolme kätevää uutta sivustoa

$
0
0

 

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy on koonnut Lahden kaupunkiseudun strategisten teemojen osaamisen ja tarjonnan omiksi sivustoikseen nettiin: Designlahti.fi, smartlahti.fi ja welltechlahti.fi -sivustoilla esitellään kompaktisti, mitä kaikkea älykkäisiin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, muotoiluun ja digitaalisuuteen sekä liikuntaan, hyvinvointiin ja elämyksiin liittyvää osaamista ja palveluita Lahden kaupunkiseudulta löytyy. Sivustojen FIND-hakuosioista on helppo hakea ja löytää yhteistyökumppaneita, alihankkijoita, investointikohteiden toteuttajia tai tuote- ja palvelutoimittajia. Näistä kolmesta eri FINDista löytyy yhteensä jo noin 120 yrityksen esittelyt ja tiedot.

Designlahti- ja Welltechlahti-sivustot on jo julkaistu. Kiertotaloutta ja älykkäitä ratkaisuja esittelevän Smartlahti-sivuston LADEC julkaisee ja esittelee Lahden Tiedepäivässä torstaina 9.11.  

Suomenkielinen Design Lahti -sivusto on suunniteltu lähinnä paikalliseen käyttöön ja kotimarkkinoille. Sivustolta löytyy muotoilijoiden ja suunnittelijoiden asiakkaita, suunnittelijoita itseään ja alueen asukkaitakin kiinnostavaa tietoa muotoilun hyödyistä, palveluista, rahoituksesta, tapahtumista. Design Lahti -sivuston FIND-osiosta löytyvät suunnittelun, muotoilun ja markkinoinnin eri osa-alueiden ammattilaiset yritysten avuksi kätevillä palveluhakusuodatuksilla.

Smart ja Welltech Lahti -sivustot on tehty kansainvälisestä näkökulmasta ja ovat tästä syystä englanninkielisiä. Smart Lahti nostaa esiin Lahden seudulla jo toteutettuja sekä tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia avaavia älykkäitä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja, esimerkiksi kierrätykseen, liikkumiseen ja rakentamiseen liittyen. Welltech Lahti esittelee kansainvälisille markkinoille tähtääviä hyvinvointi- ja liikunta-alan sekä terveysteknologian yrityksiä ja osaamisalueita. Welltech-sivusto on suunnattu ennen kaikkea kansainvälisiin esittelytarkoituksiin, ja myös yritykset voivat hyödyntää sitä omissa vientiprojekteissaan. Welltech-sivustosta on julkaistu jo myös kiinankielinen versio, ja venäjän- ja japaninkieliset versiot ovat tulossa. Smart-sivustolle julkaistaan myöhemmin myös venäjän-, kiinan- ja japaninkielistä sisältöä.

-  Olemme huomanneet, että kaupunkiseutumme osaamista esittelevälle, ajantasaiselle aineistolle sekä eri osaamista tarjoavien paikallisten yritysten hakuesittelysivustoille on ollut todella tarvetta. Nyt meillä – ja kenellä tahansa tarvitsevalla - on aina tarpeen tullen käytettävissä oleva verkkoaineisto, jota voi käyttää vaikka vienninedistämismatkoilla tai esiteltäessä Lahden seutua yritysten sijoittumiskohteena, kertoo yritysympäristön kehittämisestä vastaava LADECin johtaja Tomi Tura.

Kunkin kolmen sivuston sisältämistä FIND-osioista löytyvät helposti esimerkiksi Lahden kaupunkiseudun uusiin kehityskohteisiin paikalliset toteuttajat tai kumppanit. - Tai sopivimmat paikalliset ammattilaiset avuksi tuotekehitysprojekteihin, liiketoiminnan digitalisointiin, brändin rakentamiseen ja viestintään.

Sivustojen logot ja ilmeen on suunnitellut lahtelainen Jalo Toivio. Teknisen toteutuksen on tehnyt lahtelainen Aikadesign Oy. LADEC vastaa sivustojen ylläpidosta, päivityksistä ja kehittämisestä myös jatkossa.

Näkyvyys sivustoilla on maksutonta. Mukaan pääsevät LADECin omistaja-rahoittajakunnissa (Hollola, Lahti ja Orimattila) toimivat yritykset.

Lisätietoa:
www.designlahti.fi ja www.designlahti.fi/find
Päivi Tirkkola  |  paivi.tirkkola@ladec.fi  |  0400 232 224

www.smartlahti.fi ja www.smartlahti.fi/find
Johanna Kilpi-Koski  |  johanna.kilpi-koski@ladec.fi  |  050 400 0793

www.welltechlahti.fi ja www.welltechlahti.fi/find
Isto Vanhamäki  |  isto.vanhamaki@ladec.fi  |  040 727 6376

---

Design Lahti -teemasivusto on toteutettu osana LADECin 1.1.2015 - 30.11.2016 hallinnoimaa, Päijät-Hämeen liiton ja Euroopan Aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 -ohjelmasta rahoittamaa Co-Design Bay -hanketta. Sivuston FIND-hakuosio on toteutettu osana LADECin 1.6.2016 - 31.12.2017 toteuttamaa Lahti Design Centre – Muotoilulla kasvua -yhteishanketta, jota hallinnoi Suomen Muotoilusäätiö. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus ”Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelmasta”. www.designlahti.fi  |  www.designlahti.fi/find

Smart & Clean Lahti (Smart Lahti) -teemasivusto on osa vuosina 2016-2017 kolmen maakunnan (Hämeen, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan) yhteistoiminta-alueella, Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella toteutettavaa ”Energiatehokkuudella ja asuinaluekohtaisella energiantuotannolla lisää Cleantech-liiketoimintaa” (nk. ELLI) -hanketta.  Sivuston FIND-hakuosio on toteutettu osana LADECin 1.7.-2016-30.6.2017 toteuttamaa ”Kohti älykästä resurssitehokkuutta - Lahden kaupunkiseudun innovaatioklusteri” -hanketta, jota rahoitti Tekes osana ”INKA Innovatiiviset kaupungit -rahoitusohjelmaa”.  www.smartlahti.fi  |  www.smartlahti.fi/find

Wellbeing & Healthtech Lahti (Welltech Lahti) -sivustot ovat osa LADECin 1.8.2016 - 31.12.2017 toteuttamaa ”Kokeillen kasvuun - Nopeiden kokeilujen kehityspolut yritysryhmille” (KOKKA) -hanketta, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Päijät-Hämeen liitto ”Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta”.  www.welltechlahti.fi  | www.welltechlahti.fi/find 

---

Perhepäivä Kaapelitehtaan museoissa: valomaalauksen taikaa lapsille ja aikuisille

$
0
0

Kolmen museon yhteinen tapahtumapäivä tarjoaa tekemistä koko perheelle lauantaina 18.11. klo 1115.

Aikuisten lippu 9 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Sisäänpääsy myös Museokortilla. Museoiden näyttelyt ovat avoinna klo 1118.

 

Valokuvataiteen museossa

klo 11.30–13:30 Valomaalaus- ja varjotyöpaja aikuisille ja lapsille
Poikkea pajaan ja luo taidetta valolla maalaten. Valomaalaukset syntyvät, kun kamerassa käytetään pitkää valotusaikaa ja erilaisilla valonlähteillä piirretään kuvaan värejä ja muotoja. Kuvaan tallentuvat kiehtovat valojuovat ja taiteenlaji suorastaan koukuttavat tekijänsä. Voit käyttää omaa kännykkää, digipokkaria tai järjestelmäkameraa tai museon kameroita. Työpajan ohjaa valokuvataiteilija Jukka Laine.

HUOM! Alle 10-vuotiaat lapset yhdessä aikuisen kanssa. Jos käytät oman kännykän kameraa, lataathan ilmaisen Pablo-sovelluksen kännykkääsi etukäteen. 

klo 11:30–12:00 suomen- ja venäjänkieliset kierrokset lapsille Abstrakti!-näyttelyyn

klo 14–14.30 suomen- ja venäjänkieliset kierrokset lapsille Abstrakti!-näyttelyyn

klo 13:00–15.00 Rainafilmiteatteri
Aikamatka isovanhempien kouluopetuksen aikaan. Tule katsomaan rainakoneelta Pushkinin ja muiden venäläiskirjailijoiden satuja.

Valokuvataiteen museon venäjänkielinen ohjelma on osa CulturaFest’17-tapahtumaa. Cultura-säätiön järjestämän festivaalin tavoitteena on edistää Suomen venäjänkielisten osallisuutta Suomessa.

Hotelli- ja ravintolamuseossa

Sydämiä, sydämiä -työpaja nonstoppina klo 11-15
Työpajassa askarrellaan yhdessä sydänaiheisia koristeita ja avaimenperiä. Materiaaleina käytämme mm. kierrätyshuopaa ja erilaisia koristeita. Alle kouluikäiset vanhemman seurassa.

Opastetut Pikkukokin seikkailu-kierrokset klo  11.30 ja 13.30
Pikkukokit pääsevät seikkailemaan museon jännittävillä käytävillä Keittiömestarin opastuksella ja matkan varrelta löytyy jos jonkinmoista toiminnallista tehtävää, leikkimielistä visailua ja salapoliisipohdintaa. Saattaapa käydä yllätyssaaliskin pyydykseen ja kotiin vietäväksi!

Teatterimuseossa

Juhlahumua nonstoppina klo 11–15
Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on käynnissä, pikkujoulukausi on alkanut, joulu lähenee ja uusi vuosikin kolkuttelee jo ovella, puhumattakaan kaikista loppuvuoden synttäreistä. Aina on aihetta juhlaan! Koko perheelle suunnatussa Juhlahumua-pelissä tehdään toiminnallisia tehtäviä, joissa käytetään Teatterimuseon näyttämöitä ja pukuvarastoja, valo- ja äänilaboratoriota sekä viherstudiota. Millaisen unelmien juhlatilan lavastaisit pienoismallikärryyn? Millainen olisi juhlien valo- ja äänimaisema? Millaisen juhlapuvun löydät itsellesi? Millaisia juhlaleikkejä voitaisiin leikkiä? Millainen voisi olla juhlasatu?

Ledlenseriltä ladattava uutuus talven pimeyttä vastaan

$
0
0

LEDLENSER P3R LADATTAVA KÄSIVALAISIN

Ledlenser tuo vuoden pimeimpään aikaan markkinoille mallistonsa pienimmän ladattavan valaisimen. Pienikokoinen ja kevyt valaisin on kokoonsa nähden tehokas: se tuottaa 140 lumenin valotehon, jolloin yhdessä Ledlenserin edistyksellisen linssitekniikan kanssa saavutetaan jopa 100 metrin valonkantama. Patentoitu Advanced Focus System mahdollistaa valon fokusoinnin käyttötarpeen mukaan. Fokuksen pikasäätö onnistuu helposti yhdellä kädellä.

Valaisimen käyttöaika on pitkä: alemmalla teholla jopa kuusi tuntia yhdellä latauksella. Ladattavuutensa ansiosta P3R on ekologinen valinta ja sarjassaan edullinen.

P3R on saatavilla marraskuun puolivälin jälkeen.

Tekniset tiedot:

Paino 42 g (sisältäen akun), pituus 10,2 cm, akku ladattava Li-ion 3,7V/320 mAh, valoteho 140 lm.

Suositushinta: 49,90 € sis. alv 24 %.

Takuu: Ledlenser on luotettava, alan huippua edustava laatuvalaisin, jolla on viiden vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu sekä huoltopalvelu Suomessa.

Myynti: Tavaratalot, rauta- ja työkalukaupat sekä autotarvikeliikkeet.

Tuotekuvat: Tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:

Heikki Pirttilahti

Tuotepäällikkö, Nordic Trail Oy

heikki.pirttilahti@nordictrail.fi

p. 0207 310433

Uudet Leatherman Tread Tempo ja LT

$
0
0

Leatherman Tool Group Ltd:n kehittämän ja monitoimityökalumarkkinat mullistaneen Leatherman Tread -monitoimirannekkeen rinnalle on juuri lanseerattu uudet mallit.

Leatherman Tempo 

Tread Tempossa yhdistyvät tyylikkäästi 30 työkalua ja laadukas Sveitsissä valmistettu kello. Tread Tempo suoriutuu vaivatta pienistä korjausoperaatioista ja sen, kuten jokaisen Tread-mallin, etuna on työkalun kuljettaminen mukana kätevästi ranteessa, jopa lennoilla.

Leatherman Tread LT

Leatherman Tread LT on tyylikäs, perinteistä Tread -ranneketta kapeampi monitoimiranneke, jolla hoituvat pienet korjausoperaatiot niin kotona kuin reissussakin. Tread LT on valmistettu 17-4 ruostumattomasta teräksestä ja se sisältää 29 erilaista ominaisuutta.

Sekä Leatherman Tread Tempo että LT on valmistettu korroosion kestävästä ruostumattomasta teräksestä. Ranneketyökalujen jokainen linkki sisältää 2–3 työkalua eli yhteensä 29 työkalua. Valikoimaa on kiintoavaimista ruuvimeisseleihin ja jopa matkapuhelimen SIM-kortin poistotyökaluun. Lisäksi käyttäjä voi poistaa tai lisätä linkkejä sekä vaihtaa eri linkkien paikkaa omien mieltymyksien ja käyttötarpeiden mukaan.

Tekniset tiedot

Leatherman Tread Tempo: paino 272 g, leveys 3,05 cm, kellon halkaisija 46 mm, kellon lasi safiirilasia. Työkaluja: 30, värit: kiillotettu ruostumaton teräs ja musta.

Leatherman Tread LT: paino 156 g, leveys 1,8 cm. Työkaluja: 29, värit: kiillotettu ruostumaton teräs ja musta.

Suositushinnat:

Tread Tempo, teräs 499,00 ja Tread Tempo Black 499,00

Tread LT, teräs 229,00 ja Tread LT Black 229,00.

Myynti: Scandinavian Outdoor Storen myymälät sekä Leatherman-tuotteita myyvät kello- ja kultasepän liikkeet.

Takuu: Leatherman on luotettava, alan huippua edustava työkalu, jolla on 25 vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuu sekä huoltopalvelu Suomessa. Leatherman Tread Tempon kello-osalla on 2 vuoden takuu, rannekkeen muilla osilla takuu on 25 vuotta.

Tuotekuvat: Tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:

Heikki Pirttilahti

tuotepäällikkö

heikki.pirttilahti@nordictrail.fi

p. 0207 310 433

Laskentatehoa ihosyövän ja karieksen tunnistamiseen spektrikameralla - Professori Jarmo Alander sai Suomen Akatemialta tutkimusrahoitusta

$
0
0

Mitä jos ihosyövän ja karieksen voisi tunnistaa spektrikameran avulla? Uudessa Suomen Akatemian rahoittamassa Vaasan yliopiston, Jyväskylän yliopiston, VTT:n ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan hankkeessa kehitetään optisia laitteita ja laskennallisia menetelmiä, joilla voidaan syväkuvantaa ja mallittaa biologisia pintoja.

Tuotantoautomaation professori Jarmo Alander kertoo Vaasan yliopiston käyttävän ja tutkivan hankkeessa FPGA-tekniikkaa, joka on nopea ja energiatehokas tapa tehdä laskentaa.

– FPGA on jopa kaksikymmentä kertaa energiatehokkaampi kuin perinteinen mikroprosessori. Käytämme FPGA-tekniikkaa hankkeessa spektrikuvantamisella saatujen kuvien käsittelyssä ja kuvien analysointiin liittyvissä laskentarutiineissa, sanoo Alander.

FPGA (field-programmable gate array) on kenttäohjelmoitava mikropiiri, joka sopii etenkin toistuvien, rutiininomaisten tehtävien suorittamiseen. Nopeus perustuu Alanderin mukaan siihen, että laskentaa voidaaan suorittaa hyvin rinnakkaisesti. FPGA-piirejä käytetään monissa eri laitteissa. Esimerkiksi vaasalainen teollisuus käyttää niitä suojareleissä, taajuusmuuttajissa ja polttomoottorien ohjaimissa.

Tavoitteena karieksen ja ihosyövän tunnistaminen kuvantamalla

Ihmisen ihossa on kerroksellinen rakenne, joka johtaa valoa eri aallonpituuksilla syvemmälle kudosrakenteeseen. Se on erinomainen esimerkki monimutkaisesta biopinnasta. Hankkeessa kehitettävää optista kuvauslaitetta ja ohjelmistoa testataan ihon ja hampaiden kuvantamiseen. Tavoitteena on mallittaa sekä ihon että hampaiden rakennetta ja tunnistaa ihosyöpiä ja kariesta kudoksesta.

Kun Vaasan yliopistossa tutkitaan FPGA ohjelmoinnin tuomaa hyötyä datan nopeassa ja energiatehokkaassa laskennassa, niin hanketta koordinoivan Jyväskylän yliopiston spektrikuvantamislaboratoriossa kehitetään nopeita ja tarkkoja numeerisia menetelmiä kuvattujen kohteiden väriaineiden tunnistamiseen. Teknologian tutkimuskeskuksessa (VTT) puolestaan kehitetään MEMS-Fabry-Perot interferometreihin pohjautuvaa erittäin pienikokoista spektrikameraa. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Ihotautien klinikalla testataan laitetta kliinisissä potilastutkimuksissa.

Kokonaisbudjetiltaan yli miljoonan euron suuruinen, nelivuotinen hanke on saanut rahoituksen Suomen Akatemian RADDESS-ohjelmasta. Vaasan yliopiston osuus rahoituksesta on 265 882 euroa.

Lisätietoja:

Professori, Jarmo Alander, Vaasan yliopisto, jal@uwasa.fi, puh. 029 449 8270
Tutkimuskonsortion johtaja, dosentti Ilkka Pölönen, Jyväskylän yliopisto, ilkka.polonen@jyu.fi, puh. 0400 248 140
Johtavatutkija, Heikki Saari, VTT, heikki.saari@vtt.fi
Professori, Annamari Ranki, HYKS Iho- ja allergiasairaala, annamari.ranki@hus.fi

Horizon – Horisontti - moniulotteinen käsite Bjarne Rieston näyttely haastaa katsomaan avarammin

$
0
0

Kun katsot niin kauas, että et voi enää nähdä pidemmälle – mitä näet horisontissa? -Kysyy Bjarne Riesto, norjalainen valokuvaaja, jonka Horizon-näyttely on saapunut Ylä-Lapin luontokeskus Siidan Inariin. Näyttely pohtii horisontti-termin moniulotteisuutta ja haastaa katsojan avaamaan omaa tapaansa nähdä.

Termiä horisontti käytetään sekä fyysisestä ilmiöstä eli siitä kuinka kauas voimme nähdä että ymmärryksestämme ympäröivästä maailmasta eli siitä kuinka avoimin mielin olemme. Näyttely herättää kysymyksiä. Näemmekö kaiken ympärillämme? Onko sisällämme rajoituksia, jotka estävät meitä näkemästä?

Katsojan kokemukseen horisontista vaikuttavat kunkin omat katsantokannat ja käsityskyky, suhtautuminen ympäristöön ja keskittymiskyky tai sen puute sekä se, mikä on huomiomme keskipisteenä. Tietomme ja halumme ajatella uudella tavalla vaikuttavat siihen, miten katsomme ympäristöämme.

Riesto tutkii ja tuo valokuvissaan ja projekteissaan esille näitä näkökantoja. Erilaisten valokuvauksen tekniikoiden avulla Riesto esittelee horisontti-termin moniulotteisia merkityksiä. Näyttelytöissä käytettyjä tekniikoita ovat mm. kaksois- tai kolmoisvalotus, pitkät valotusajat sekä kameran liikuttaminen.

Osa näyttelyn kuvista on tiukasti dokumentaarisia, ja ne näyttävät horisontin sellaisena, kuin se näyttäytyy tietystä pisteestä katsottuna, ja jollaisena kaikki voivat sen nähdä. Toisaalta mukana on kuvia, joista horisonttia on vaikea tunnistaa, vaikka sillä on kuvissa päärooli.

”Isälläni oli tapana kertoa minulle tarinoita ja lapsuudestani saakka olen kuulut tarinaa vanhasta suomalaisesta miehestä, kveenistä, joka puhui viisauden sanoja. Hän oli kotoisin metsäseudulta, mutta päätyi puuttomaan ja avoimeen merimaisemaan. Kasvoin itse maisemassa, jossa horisontin voi nähdä joka puolella – kveenin sanat ja näkymät ovat aina seuranneet minua, kunnes niistä syntyi valokuvaprojekti.” Näin Riesto kertoo siitä, miten Horizon-näyttely on saanut alkunsa.

Bjarne Riesto on norjalainen ammattivalokuvaaja, joka asuu Vesisaaressa. Pohjoinen luonto on ollut hänen pääkuvausaiheensa jo vuosia. Hänen valokuviaan myydään maailmanlaajuisesti. Riesto on julkaissut kolme kirjaa, ja hänen töitään on esitelty monien maiden museoissa ja gallerioissa.

Horizon-näyttely on esillä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa 17.11.2017–11.3.2018.

Kuva: Bjarne Riesto / Horizon -näyttely haastaa katsomaan horisonttia avarammin

Käyttöoikeus kuvaan vain tämän asian yhteydessä.

 

 

RADIOJUTTU: Valokuvanäyttely esittelee satavuotiaan Suomen ja ikäihmisten yhteistä tarinaa

$
0
0

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta juhlistetaan ympäri Suomea monilla eri tavoilla. Ohjelmaan kuuluu myös valokuvanäyttely, jossa esitellään satavuotiaan Suomen ja ikäihmisten yhteistä tarinaa. Kuunnellaan seuraavaksi, millaisia muistoja valokuvaaja Leena Louhivaara kuuli näyttelyä kootessaan ja miksi eläkevakuuttaja Keva lähti hankkeeseen yhteistyökumppaniksi.

Haastateltavana ovat valokuvaaja Leena Louhivaara ja Kevan viestintäjohtaja Reija Hyvärinen, toimittajana on Elina Lukka.

RADIOILLE TIEDOKSI

Valokuvaaja Leena Louhivaaran ”Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017” -näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Oulun, Kuopion, Turun ja Tampereen kaupungit sekä Suomen suurin työeläkevakuuttaja Keva. 

Näyttely on avoinna

  • Pappilanpuiston palvelukeskuksessa, Kourutaltankatu 2, Tampere 24.11.–12.12.

Lisätietoa aiheesta löytyy Leena Louhivaaran verkkosivuilta: http://www.omakuvaminakuva.fi/koulutus/11 

Radiohaastattelusta on saatavilla valmiiksi editoidut noin 3 ja 5 minuutin jutut. Jutut ovat radioille vapaasti ja veloituksetta julkaistavissa ja editoitavissa.

Voit ladata radiotiedostot oheisen linkin takaa: http://www.craft.fi/source/download1/

JULKAISUVAPAA HETI

Radiojuttu on tuotettu yhteistyössä Kevan kanssa.


Nastolan lähimenneisyyttä tutkitaan Lahden kaupunginmuseon hankkeessa – tuloksena kirja ja näyttely

$
0
0

Nastolan lähimenneisyyttä luotaava teos on parhaillaan työn alla Lahden kaupunginmuseossa. Sitä kirjoittavat tutkijat VTM, FM Ville Eerola ja FM Marja Huovila. Nastolan historia IV ilmestyy alkuvuodesta 2020. Aiemmat osat on kirjoittanut FT Anneli Mäkelä ja ne ilmestyivät 1970–1990 -luvulla.

Kirjan tiedonhankinnan tukena toimii Minun Nastolani -hanke. Siihen toivotaan osallisiksi myös tavallisia – entisiä ja nykyisiä – nastolalaisia. Muistitietoa kerätään muistelutyöpajoissa sekä Facebookissa Minun Nastolani -ryhmässä.

Muistia virkistämään on koottu värikäs pop up -näyttely, joka kiertää Nastolassa vuosien 2017–2018 aikana. Kotiseutukuvaaja Erkki Hämäläisen herkulliset valokuvat herättelevät muistoja koulunkäynnistä, työstä ja vapaa-ajasta – kaunista luontoa unohtamatta.

Minun Nastolani -näyttelyn ensimmäinen pysähdyspaikka on Nastolan kirjaston alakerran näyttelytilassa 8.12.2017–18.1.2018. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

Näyttelyn avajaisia vietetään pe 8.12.2017 klo 10 Nastolan kirjaston yläkerran monitoimitilassa. Paikalle toivotaan lehdistöä ja Nastolan lähimenneisyydestä kiinnostuneita. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Lisätietoa Nastolan historia -hankkeesta:

Lahden kaupunginmuseo
Tutkimusavustaja
Sini Ojala
sini.ojala@lahti.fi
044 0187 026

Yksi Turku – sata tarinaa

$
0
0

Turun kaupunki kuvasi sata turkulaista itsenäisyyden juhlavuoden kampanjaan moniarvoisen Turun kunniaksi. Kuvatut henkilöt saivat kertoa millainen heidän Turkunsa on, ja lähettää terveisensä 100-vuotiaalle Suomelle.

Yksi Turku – sata tarinaa -kampanjan kuvia nähdään loppuvuoden 2017 aikana eri puolilla kaupunkia. Kuvat tulevat vastaan niin kaupungin sisääntuloväylien varrella olevilla sähköisillä tauluilla, keskustassa olevilla mainostauluilla kuin myös Föli-bussien penkkien takapinnoissa. Kuvista koottu näyttely on esillä pääkirjaston uudisosan aulassa (Linnankatu 2) 27.11. – 31.12. ja kuvat projisoidaan pääkirjaston ulkoseinään 7. – 31.12. Turun Kaupunginteatterin taideseinään kuvat projisoidaan 4. – 10.12.

Yksi Turku – sata tarinaa -kuvakampanjan suojelija on Turun monikulttuurisuusneuvosto ja kampanja on osa syksyllä 2016 alkanutta monikulttuurisen Turun #yksiturku-kokonaisuutta. Kuvat on ottanut freelance-valokuvaaja Vesa Aaltonen.

Lisätiedot:
Kulttuurikoordinaattori Miia Kauppila
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
puh. 040 6428465
miia.kauppila@turku.fi

Ett Åbo – hundra berättelser

$
0
0

Åbo stad firar jubileumsåret och ett mångkulturellt Åbo genom att fotografera hundra Åbobor. De fotograferade personerna berättar hurudant deras Åbo är och skickar sina hälsningar till det hundraåriga Finland.

Ett Åbo – hundra berättelser-kampanjens bilder syns på olika håll i staden i slutet av 2017. Bilderna syns på så väl elektriska tavlor vid infartslederna, på reklamtavlor i centrum som på bänkar i Föli-bussarna. På huvudbibliotekets nya sida (Slottsgatan 2) ställs kampanjens bilder ut 27.11–31.12 och mellan 7–31.12 projiceras bilder på bibliotekets yttervägg. 4-10.12 går det också att beundra projiceringarna på Åbo stadsteaters konstvägg.

Ett Åbo – hundra berättelser-bildkampanjen beskyddas av Mångkulturella rådet i Åbo och är en del av den mångkulturella #yksiturku-helheten (#ettåbo). Bilderna är tagna av freelance-fotografen Vesa Aaltonen.

För mer information:
Miia Kauppila
Kulturkoordinator
Åbo stads fritidssektor
tel. 040 6428465
miia.kauppila@turku.fi

Andrei Lajusen rahasto aloittaa toimintansa – tue nuorten valokuvaajien työtä yhdessä Suomen valokuvataiteen museon kanssa

$
0
0

Andrei Lajunen: Daisy ja sydän, n. 1997. Suomen valokuvataiteen museo.

Galleria Lapinlahdessa avautuu edesmenneen valokuvataiteilija Andrei Lajusen (1969–1999) näyttely, jonka teosmyynneillä Suomen valokuvataiteen museo ryhtyy kartuttamaan Andrei Lajusen rahastoa.

Suomen valokuvataiteen museo sai vuonna 2001 lahjoituksena edesmenneen valokuvataiteilija Andrei Lajusen taidevalokuvatuotannon ja negatiivikokoelman. Lahjoituksen yhteydessä perustettu Andrei Lajusen rahasto on Suomen valokuvataiteen museon säätiön nimikkorahasto, jonka tarkoituksena on tukea nuorten valokuvausopiskelijoiden ja valokuvaajien työtä sekä vaalia Andrei Lajusen taiteellisen tuotannon tutkimusta ja esittämistä.

Tiistaina 28.11.2017 klo 17–19 avautuu Galleria Lapinlahdessa Andrei Lajusen ystävien aloitteesta syntynyt muistonäyttely, jonka yhteydessä Suomen valokuvataiteen museo ryhtyy kartuttamaan nimikkorahastoa teosmyynneillä. Myynnissä on valikoima uusia vedoksia Lajusen keskeisistä valokuvateoksista 10 teoksen editioina. Vedokset on valmistettu Suomen valokuvataiteen museolle lahjoitettujen teosten mukaisiksi, lahjakirjan mahdollistamalla tavalla. Vedokset on valmistettu alkuperäisen kokoisina Suomen valokuvataiteen museon valvonnassa.

Lajusesta tuli valokuvaaja 1990-luvun lopulla, aikana, jolloin valokuva alkoi vallata alaa kuvataiteen kentällä. Lyhyen, vain noin neljän vuoden pituisen uransa aikana Lajunen teki omaleimaista valokuvataidetta, jolle on tyypillistä harkittu sommittelu, puhtaat värit ja käsitteellisyys. Lajunen opiskeli valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa, ja hänellä oli yksityisnäyttely Galerie Anhavassa vuonna 1998 yhdessä opiskelutoverinsa Elina Brotheruksen kanssa. Lajunen menehtyi äkillisesti vuotta myöhemmin. Andrei Lajunen oli tekemisessään tinkimätön nuori valokuvaaja, ystävien mukaan hauskuudessaan ja intensiivisyydessään henkilönä ainutlaatuinen.

Andrei Lajusen myynnissä oleviin teoksiin hintatietoineen voi tutustua Galleria Lapinlahdessa sekä Suomen valokuvataiteen museon verkkosivulla.

 

Andrei Lajunen – Alue C
Galleria Lapinlahti, Lapinlahdentie 1, 2. krs, Helsinki
29.11.2017–7.1.2018
Näyttely on avoinna ti–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–17.

Avajaiset tiistaina 28.11.2017 klo 17–19. Tervetuloa!

Näyttely on Suomen valokuvataiteen museon ja Taiteilijakollektiivi Kunstin yhteistyötä. Näyttelyn on kuratoinut FM Mikko Oranen. 

 

Lisätiedot: Museonjohtaja Elina Heikka, p. 050 527 8885, elina.heikka@fmp.fi

Suomi muuttuu: Aikamatkaajat-kampanjan kuvista näyttely Valokuvataiteen museossa

$
0
0

Kesällä 2017 käynnistynyt Aikamatkaajat-valokuvauskampanja kutsui kuvaamaan muuttuvaa Suomea. Yhteisöllisesti tuotettu, vanhoista ja uusista kuvista koottu näyttely on avoinna Suomen valokuvataiteen museossa 1.12.2017–14.1.2018.

Aikamatkaajat-kampanjan toteuttivat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen valokuvataiteen museon ja Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on toiminut useimpien vanhojen kuvien lähteenä.

Suomi muuttuu -valokuvanäyttelyssä kysytään, millaisia muutoksia Suomi on kokenut itsenäisyyden aikana. Itsenäistyminen, sodat ja kaupungistuminen ovat muuttaneet ympäristöä ja muutos on luonut uusia suomalaisia kansallismaisemia. “Halusimme tarjota kaikille ihmisille mahdollisuuden osallistua satavuotisen Suomen muutoksen tutkimiseen valokuvaamalla. Ihmisten kampanjaan lähettämät valokuvat ovat olleet sekä inspiroivia että ajoittain myös surullisia”, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

”Valokuva on havainnollistava väline, joka innostaa tutkimaan tuttujen paikkojen muutosta. Nuoremmille vanha kuva antaa uutta tietoa historiasta, kun taas varttuneemmissa vanha kuva voi herättää kaikkein elävimmät muistot”, Lauri Alaviitala Suomen valokuvataiteen museosta kertoo.

Aikamatkaajat-kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti. Kaikki kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi (kts. esim. aikamatkaajat.fi/iisalmi, aikamatkaajat.fi/helsinki). Valokuvaesityksiä saa esittää vapaasti julkisissa tiloissa, esim. kouluissa tai kirjastoissa.

Valokuvataiteen museon Prosessi-tilan näyttely Helsingin Kaapelitehtaalla 1.12.2017–14.1.2018 on kävijöille maksuton.

Lisätietoja:
Tommi Tossavainen, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
tommi.tossavainen@kavi.fi, puh. 0295 338 010

valokuvataiteenmuseo.fi/nayttelyt/suomi-muuttuu
aikamatkaajat.fi

Also Eesti jakelee suomalaisen Bluebiit-tuotemerkin pienelektroniikka- ja nanoteknologiatuotteita

$
0
0

WellBiit Oy ja Also Eesti OÜ ovat aloittaneet Bluebiit-pienelektroniikka- ja nanoteknologiatuotteiden jakeluyhteistyön. Bluebiit™ on suomalainen tuotebrändi, jonka alta löytyvät aktiivisten ihmisten tarpeisiin soveltuvat varavirtalähteet, valikoima erilaisia kuulokkeita sekä urheiluun sopivia lisävarusteita. Lisäksi valikoimassa on ainutlaatuinen, nanoteknologiaan perustuva nestemäinen suoja lasipinnoille. Pinnoite suojaa niin kännyköiden, tablettien kuin muidenkin laitteiden lasipinnat naarmuuntumiselta ja bakteereilta. Tuotteiden kohderyhmänä ovat niin yksittäiset kuluttajat kuin yritykset.

”Wellbiit on muuttamassa strategista toimintamalliaan suoratoimijasta jälleenmyyjäkanavan kautta operoivaksi yhtiöksi – tämä on edellytys, jotta pystymme vastaamaan koviin kasvutavoitteisiin joita olemme toiminnallemme asettaneet toimialueellamme Pohjoismaissa ja Baltiassa. Also Eesti on luonnollinen tukkukumppanivalinta meille Virossa, koska toimimme Alson kanssa jo Suomen markkinalla. Also kautta saamme laajan peiton jakelutienä Suomen lisäksi myös Viroon.” Myyntijohtaja Ilkka Honkala Wellbiitistä sanoo.

“Portfoliostamme puuttui premium-tasoinen mobiililaitteiden lisävarustevalikoima, ja tämän aukon yksilölliset, innovatiiviset Bluebiit-tuotteet täyttää mainiosti. Odotamme tämän olevan pitkäkestoinen kumppanuus.” Martin Talu Also Eestistä toteaa.

Lisätietoja:

Ilkka Honkala 
Sales Lead
ilkka.honkala@bluebiit.com
+358 50 1453

WellBiit Oy
Vattuniemenkatu 15 B
FI­00210 Helsinki

Stadi kasvaa, slangi elää – Tietokirjailija Raija Tervomaa teki muistoistaan slangitarinoita

$
0
0

 

Moni aikuisikäinen muistaa äidinkielenopettajansa huolellista kirjakieltä joka tilanteessa vaativana kielipoliisina. Kansanomaisuutta siivottiin tarmokkaasti ja tulokset näkyivät: murteellisesti puhuvia nuoria pidettiin jopa hiukan yksinkertaisina. Opettajana toimiessaan Raija Tervomaa ymmärsi Helsingin oman puhetavan arvon kauan ennen useimpia kollegojaan. Teoksessaan Mun stadi – Slangitarinoita talvisodasta nykypäivään Tervomaa antaa slangille paikan kaikkien, nyttemmin arvoonsa nostettujen, kotimaisten murteiden joukossa.

Mun stadi kuvaa paitsi paikkoja ja porukoita, myös kokonaista elämäntapaa muistuttaen ajan myötä haalistuneesta yhteisöllisyydestä. Nuorille tarinat kertovat ajasta ennen maailman digitalisoitumista. Vaikkei koko ajan voinut olla sähköisesti tavoitettavissa, elämä ei todellakaan ollut yksinäistä. Kuvaus naisista sporien eli skurujen, siis raitiovaunujen, kuljettajina ankarissa sotatalvisissa olosuhteissa on osa merkittävää, mutta harvemmin kuultua historiaa.

Stadin friidu, radiopakinoitsija ja kirjailija Raija Tervomaa (s. 1937) tutkailee 1950-lukulaisella slagilla maailman menoa yli 70 vuoden ajalta. Saatesanoissa Tervomaa toteaa: ”Vaikka vanha slangi on katoamassa taitajiensa myötä, nuorison oma kieli voi hyvin. Se elää ja muuttuu monikulttuuriseksi kotikaupunkini tavoin.”

Toisaalta monet stadilaista alkuperää olevat slangisanat ovat levinneet ja juurtuneet puhekieleen Helsingin ulkopuolellakin. Niinpä slangitarinoiden lukeminen onnistuu melko mukavasti myös sen kuuluisan kehä kolmosen takana, vaikka jotkut yksittäiset sanat täytyisi yhteyksistään arvailla – mutta tämähän koskee myös nykyhelsinkiläisiä.

Tarinoiden lisäksi stadilaisia ajankuvia tarjoavat Eeva ja Simo Ristan hienot valokuvat.

 

Raija Tervomaa

Mun Stadi – Slangitarinoita talvisodasta nykypäivään

Valokuvat Eeva ja Simo Rista

ISBN 978-952-270-375-0

144 sivua. Arktinen Banaani 2017.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Raija Tervomaa, puh. 040 506 0954, raija.tervomaa@kolumbus.fi

Lehdistökappaleet: myynti@sarjakuva.com


10 000 euron tuki Pohjois-Suomen luovan alan yrittäjille

$
0
0

Creative Momentum -hanke on myöntänyt noin 10 000 euroa tukea Pohjois-Suomen luovan alan yrittäjille. Tukea myönnettiin ammattimaiseen valokuvaukseen, jonka tarkoituksena oli tukea yrittäjien digitaalista markkinointia.

Pohjois-Suomen alueella toimiville luovan alan yrittäjille suunnatusta avoimesta hausta valikoitui 11 yrittäjää käsityö- ja mainostoimistoalalta. Pitkien etäisyyksien vuoksi mukaan valittiin kolme valokuvaajaa Rovaniemeltä, Inari-Ivalo -alueelta sekä Oulu-Tornio -alueelta.

10000 tuki infografiikka.jpg

Kuvaukset toteutetaan vuoden 2018 tammikuun loppuun mennessä ammattimaisen valokuvaajan toimesta yrittäjän studiolla, toimistolla tai muussa työskentelypaikassa. Laadukkaat kuvat ovat olennainen osa luovan alan yrittäjien markkinointia. Kuvauksissa keskitytäänkin yrittäjän luovien prosessien kuvittamiseen sekä keskeisten tuotteiden, palveluiden ja taideteoksien kuvaamiseen. Yrittäjät saavat käyttöönsä vähintään 10 laadukasta kuvaa, joita Creative Momentum -hanke voi myös hyödyntää markkinoinnissaan.

Lisätietoja Creative Momentum -hankkeesta www.mycreativeedge.eu sekä projektipäällikkö Saila Puukolta, saila.puukko(ät)lapinamk.fi, 040 752 8573

Creative Momentum on Pohjoisen periferian ja Arktisen -ohjelmasta rahoitettu 3-vuotinen hanke, jota Lapin AMK koordinoi Pohjois-Suomen osalta. Kyseisen hankkeen tavoitteena on tarjota entistä parempia tukipalveluita aloittaville ja olemassa oleville luovien alojen pk-yrityksille Pohjois-Euroopan harvaanasutuilla alueilla.

Aboa-apuraha valokuvataiteilija Vesa Aaltoselle

$
0
0

Turun kaupungin kulttuurilautakunta päätti yksimielisesti keskiviikon 13.12.2017 kokouksessaan myöntää Aboa-apurahan valokuvaaja Vesa Aaltoselle. Aboa-apuraha on vuoden työskentelyapuraha, jonka suuruus vuodelle 2018 on 20 309,40 euroa. Määräaikaan 31.10.2017 mennessä Aboa-apurahaa haki yhteensä 18 taiteilijaa.

Kulttuurilautakunta toteaa perusteluissaan Vesa Aaltosen liikkuvan laaja-alaisesti taiteen kentällä. Aaltonen on tullut tunnetuksi monipuolisena kuvaajana, joka tulkitsee teoksissaan Aurajoen rantojen kansallismaisemaa sekä muuttuvaa kaupunkikuvaa ja sen asukkaita. Aaltonen perehtyy aiheisiinsa ja tekee perusteellista taustatutkimusta. Aaltonen liikkuu laaja-alaisesti taiteen ja valokuvauksen kentällä. Hänellä omaehtoisen taiteellisen työn tekeminen on muuttunut koko ajan merkityksellisemmäksi.

Aboa-apurahan turvin Aaltonen keskittyy muuttuvaa ja pysyvää kaupunkikuvaa käsittelevän valokuvaprojektin työstämiseen osa-alueiden kaupunkimaisema, luonto ja ihminen kautta:

Kahden vuoden ajan hän on luonut kuvillaan kaupunki-idylliä, johon Turku kulttuurikaupunkina luo runsaasti mahdollisuuksia. Modernia kaupunkia rakennetaan vanhoille alueille, mikä luo kiinnostavia kerrostumia. Aaltonen kokee olevansa tulkki ja kertoja. Uudet tulkinnat syntyvät tunnistettavassa ympäristössä – tarinoissa, joissa pääosassa ovat usein valo, muoto ja tunnelma.

Luonto on läsnä urbaanissakin ympäristössä. Aaltosen aiheet liikkuvat joskus todellisen ja kuvitellun välimaastossa etsien toista todellisuutta, joka on piilossa katseilta esimerkiksi Ruissalon metsissä tai meren rannalla.

Turun kaupungin kanssa toteutetun muotokuvakampanjan ”100 turkulaista” jälkeen on tarkoitus jatkaa projektia syventymällä henkilökuvauksen suuntaan antaen tilaa myös tarinoille. Tavoitteena ovat tilalliset henkilömuotokuvat, jotka toteutetaan ”luonnollisessa” ympäristössä.

Vesa Aaltonen (s. 1965) on turkulainen freelance-kuvaaja. Hän on valmistunut vuonna 1995 Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta ja työskennellyt laaja-alaisesti valokuvauksen kentällä. Aaltonen on toiminut myös valokuvauksen opettajana Turun taideakatemiassa.

Aaltonen on ollut toteuttamassa erilaisia yhteisöllisiä valokuvausprojekteja, osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä Suomessa että Ruotsissa vuodesta 1997. Aaltosen teoksia on muun muassa Turun ja Helsingin kaupungin taidemuseoiden kokoelmissa.

Lisätietoja:

Vesa Aaltonen
puh. 0400 546 264 
vesa@aaltonenvesa.com  

Janina Andersson
Puheenjohtaja
puh. 040 509 8998
janina.andersson@turku.fi
Turun kaupunki, kulttuurilautakunta

Minna Sartes
Toimialajohtaja
puh. 050 527 8163
minna.sartes@turku.fi
Turun kaupunki, vapaa-aikatoimiala

Kuvat: Vesa Aaltonen

Tässä on Adoben Suomi 100 -valokuvakisan voittaja

$
0
0

Adobe järjesti tänä syksynä Suomessa valokuvakilpailun, jonka tavoitteena oli tuoda Adobe Stock -palveluun Suomea uudella tavalla esitteleviä kuvia. Voittajakuva onnistui tallentamaan mereltä nousevan sumun peittämää kaupunkimaisemaa. Syksyn aikana Adobe Stockiin ladattiin noin 10 000 Suomi-kuvaa.

Adobe kunnioitti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa kutsumalla kaikki luovat suomalaiset tuomaan oman näkemyksensä Suomesta Adobe Stock -kuvapalveluun. Kilpailun voittaja on nyt valittu tuhansien kilpailukuvien joukosta. Kilpailun tuomariston mukaan Gennadi Kurushinin ottama kuva erottui seesteisellä tunnelmallaan, harmonisilla ja herkillä värisävyillään sekä tasapainoisella sommittelullaan.

“Otin kuvan paluumatkalla Suomenlinnasta, kun sumu nousi mereltä peittämään kaupunkia. Tutun maiseman peittyminen usvaan sai Helsingin rannikon näyttämään vesivärimaalaukselta. Sumun ja hiljaisen kaupunkimaiseman harvinainen yhdistelmä inspiroi minua ottamaan kuvan, joka heijastaa päivän epätodellista tunnelmaa”, kilpailun voittaja Gennadi Kurushin kertoo ottamastaan kuvasta.

“Suomi on saavuttanut paljon viimeisen 100 vuoden aikana, mutta saavutuksista arvostan erityisesti toimia luonnonsuojelemiseksi ja kansallispuistojen kehittämiseksi”, kertoo Kurushin. ”Suomessa on vielä lukuisia paikkoja, joissa en ole vieraillut. Se motivoi minua matkustamaan kamerani kanssa.”

Luonto inspiroi suomalaisia valokuvaajia

Voittajakuvan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Adoben tuoteasiantuntija Tommi Luhtasen ohella valokuvaajat Antti Karppinen, Omar El Mrabt ja Tiina Törmänen.

Pääpalkinnon lisäksi tuomarit palkitsivat viisi kilpailuun osallistunutta kuvaajaa ohjelmistolisensseillä. Adoben kuvankäsittelyohjelmat käyttöönsä saivat Veikka Partanen, Jani Riekkinen, Riku Männistö, Tommi Talonen ja Jarmo Piironen, jotka taltioivat kuviinsa suomalaisia maisemia. Kaikki palkitut kuvat ovat nähtävissä kilpailun verkkosivuilla.

Adobe Stockiin ladattiin kilpailuaikana 16.8–17.11.2017 noin 10 000 Suomi-aiheista kuvaa, joista suurin osa kuvasi Suomen ainutlaatuista luontoa. Luonnon ohella valokuvaajia inspiroivat erityisesti Suomen vuodenajat, arkkitehtuuri ja kaupunkimaisemat sekä suomalainen ruoka.

Adobe Stock -kuvapalvelussa kuka tahansa voi myydä kuva- ja videosisältöä

Lähes 90 miljoonaa kuvaa ja videota kattava Adobe Stock on kahdessa vuodessa kasvanut yhdeksi maailman suurimmista kuvapalveluista. Stockin kautta käyttäjät voivat ammentaa myös Reutersin valtavasta ja käyttövapaasta kuva- ja videokokoelmasta. Stockiin kuviaan ladanneet käyttäjät voivat ansaita kuvillaan myymällä niitä esimerkiksi suunnittelijoiden ja yritysten käyttöön.

Lue lisää Adobe Stockista täällä.
Katso kaikki voittajakuvat kilpailujen kotisivuilta.

 

Lisätietoja:

Adobe Systems Nordic

Jes Schyum
+46 26 70 46 70
jschyum@adobe.com

Hill+Knowlton Strategies
Kia Yliperttula
+358 40 579 5913
kia.yliperttula@hkstrategies.com

XXIII Kansainväliset Erämessut 7.-10.6.2018 Riihimäellä

$
0
0

Erämessujen valmistelut hyvässä vauhdissa


Ensi kesäkuussa Riihimäellä järjestettävät 23. Kansainväliset Erämessut ovat hyvässä nosteessa. ”Messupaikkojen myynnissä ollaan reippaasti edellä viimekertaa, joka oli tähänastinen huippuvuosi”, kertoo Erämessujen toimitusjohtaja Ninni Manninen hymyillen. Näytteilleasettajia on niin Suomesta, kuin ulkomailtakin. Vuonna 2016 osastoja oli lähes 400 ja messuvieraita lähes 40.000.

ERÄmessuilla on jälleen runsaasti ohjelmaa 

Joka toinen vuosi järjestettävillä messuilla kokoontuvat metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn aktiiviset harrastajat kuulemaan eräalan viimeisimmät kuulumiset ja tapaamaan alan asiantuntijoita. Mikko ”Peltsi” Peltola on mukana koko messujen ajan ja kertoo omista harrastuksistaan maastopyöräilystä kalastukseen. Retkinikkari Joppe Ranta, tuo lähimetsien Livingstone, kertoo yksinkertaisen kekseliäitä ja kaikille sopivia vinkkejä retkiolosuhteisiin. Riihimäen Urheilupuiston koivikkoon tulee uutuutena retkeilyn ohjelmalava, jonka äärellä voi nauttia erilaisia ruokaherkkuja ja pienpanimotuotteita lavaohjelmasta nauttien.

CIC eli kansainvälinen metsästyksen ja riistansuojelun neuvosto on tälläkin kertaa myöntänyt messuille luvan trofeenäyttelyn järjestämiseen. Trofee- eli metsästysmuistoaineistojen avulla seurataan luonnonvaraisten riistakantojen tilaa. Tällä kertaa Riihimäen Eränkävijät ovat mukana käytännön järjestelyissä. Suomen Eläintentäyttäjät järjestävät SM kilpailut ja parhaimmisto on esillä messuilla. Yleisö saa valita näistä oman suosikkinsa.

Koiraohjelmia on tarjolla enemmän kuin edellisinä vuosina. Suomen Kennelliitto tarjoaa perinteisten suomalaisten metsästyskoirarotujen esittelyä osastollaan. Show Hau - koirien tapahtuma- ja elämyskeskus tuo puolestaan maailmalta metsästyskoirarotuja, jotka eivät Suomessa ole vielä niin hyvin tunnettuja.

Messut kutsuu tällä kertaa erityisesti uusia metsästyksen harrastajia. Riihimäen Messut ja Suomen Metsästäjäliitto tarjoavat yhdessä reilun alennuksen pääsylipusta uusille, tänä vuonna metsästyskortin suorittaneille.

Alfred Kordelinin säätiön Lappeenrannan rahaston avustusta voi hakea 1.–31.1.2018

$
0
0

Alfred Kordelinin säätiön Lappeenrannan rahaston avustusta voi hakea hakuajan puitteissa 1.–31.1.2018. Apurahaa voi hakea apurahojen verkkopalvelussa: https://hakemukset.fi/korhaku/UserLogin.aspx?kieli=suomi 

Rahasto jakaa vuonna 2018 yhteensä 4700 euroa yksityishenkilöille, työryhmille ja yhteisöille. Apurahaa voi hakea kohteisiin, jotka edistävät Lappeenrannan taide- ja kulttuurielämää. 

Ehdotuksen apurahansaajista tekee rahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiön hallitus päättää apurahansaajista maaliskuussa. 

Lisätietoja: 

Rahaston asiamies
Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry
paivi-linnea.potry@lappeenranta.fi
puhelin 040 5949 856

Hakulinkki ja ohjeet: www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Paatoksenteko-ja-talous/Talous/Jarjestoavustukset 

Lisätietoa Alfred Kordelinin säätiöstä: https://kordelin.fi/

Viewing all 1202 articles
Browse latest View live